ULB Center for Diabetes Research

Suikerziekte

ULB Center for Diabetes Research

 

header3.jpg

Suikerziekte, of diabetes mellitus, is een groep van metabole ziekten die leiden tot chronische hyperglykemie en mogelijk chronische complicaties zoals hart- en vaatziekten, blindheid en nierfalen. Suikerziekte ontstaat wanneer onvoldoende insuline geproduceerd wordt of wanneer het lichaam ongevoelig is aan insuline.

De huidige behandelingen bestaan uit insuline injecties of medicatie die de insuline secretie of insuline gevoeligheid bevorderen. Spijtig genoeg laten deze behandelingen dikwijls niet toe aan patiënten een goede glucose controle te bekomen en ze wijzigen de evolutie van de suikerziekte niet. Daarom is intens onderzoek nodig om nieuwe, betere behandelingen te ontwikkelen. Er zijn twee grote types van diabetes:

 

Type 1 Diabetes

Type 1 diabetes komt voor bij 10-15% van de patiënten en is het gevolg van de progressieve auto-immune destructie van insuline-producerende β-cellen in de eilandjes van Langerhans in de pancreas, of alvleesklier. Zonder de insuline-producerende β-cellen zijn patiënten met type 1 diabetes afhankelijk van insuline injecties om hun bloed suiker onder controle te houden.

Onderzoekers aan het UCDR werken hard aan de ontwikkeling van efficiënte strategieën voor de detectie, preventie en behandeling van suikerziekte. Onderzoek aan het UCDR omhelst zowel fundamentele als klinische studies, en maakt gebruik van knaagdieren en menselijke cellen om de oorzaken en ontstaansmechanismen van suikerziekte te doorgronden en nieuwe behandelingsmethoden te onderzoeken.

 

Type 2 Diabetes

De verhoogde bloed suiker waarden in type 2 diabetes zijn het gevolg van een falen van de pancreatische β-cellen om voldoende insuline te produceren in combinatie met een resistentie aan de effecten van insuline in de lever, de spieren en het vetweefsel. Ongeveer 80% van de patiënten met suikerziekte hebben type 2 diabetes, en om en rond zestig miljoen Europeanen lijden aan deze aandoening.

Type 2 diabetes heeft een genetische aanleg, maar het risico neemt sterk toe met overgewicht of obesitas, onvoldoende lichaamsbeweging, ongezonde voeding en leeftijd. De ontwikkeling van type 2 diabetes is complex en wordt teweeggebracht door een wisselwerking tussen verscheidene signalisatie processen en weefsels. De toenemende prevalentie van overgewicht in de samenleving betekent dat de frequentie van  type 2 diabetes verder zal toenemen, en daaraan gekoppeld de negatieve impact op de volksgezondheid en de economische kosten. Er is geen remedie voor deze ziekte. Daarom is het nodig intens onderzoek te doen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor deze patiënten.

 

Kom ons bezoeken

Het UCDR is een succesvol en internationaal erkend laboratorium met een uitzonderlijk team van gevestigde en jonge wetenschappelijk onderzoekers.

U is welkom om het Centrum te bezoeken om meer te leren over ons lopend onderzoek en te zien hoe onze onderzoekers de gezondheid van mensen met suikerziekte hopen te verbeteren, of om interessante professionele mogelijkheden te ontdekken.